Liberaalia demokratiaa joutuu sittenkin puolustamaan

Liberaali demokratia on liberaali tapa järjestää yhteiskunta, jonka perusajatus on vahva yksilön vapaus. Taloudessa liberaalissa demokratiassa vallitsee omaisuudensuoja,markkinatalous ja kapitalismi, jotka antavat yksilölle vapauden käydä kauppaa, yrittää ja nauttia onnistumistensa tuloksista. Politiikassa liberaalin demokratian tunnistaa ihmisoikeuksista, poliittisista vapauksista, perustuslaista ja poliittisen vallan hajauttamisesta: Hallitus ei pysty sanelemaan, mitä tiedostusvälineissä kerrotaan, millaisia päätöksiä oikeusistuimet tekevät, mitä tieteessä tutkitaan tai kouluissa opetetaan, eikä edes siitä, mitä julkinen sektori operatiivisesti tekee. Hallitus ei saa haitata opposition toimintaa eikä yrittää vaikuttaa vaalien toimintaan. Hallitus pystyy vain säätämään eduskunnan enemmistön tuella lakeja, jotka eivät ole perustuslain vastaisia.

Liberaalissa demokratiassa poliittinen valta on niin tehokkaasti hajautettua, että joutuu jatkuvasti kysymään, kuka tätä maata oikein johtaa. Oikea vastaus tuohon kysymykseen on, ettei oikeastaan kukaan. Ja se on hyvä asia. Maat, joissa johtajasta ei ole eikä sallitakaan epäselvyyttä, eivät ole yhtä hyviä elää.

Liberaali demokratia tuottaa ihmisille tehokkaasti hyvinvointia. Valtiot mailman huipulla kaikissa inhimillistä hyvinvointia mittaavissa rankingeissa ovat liberaaleja demokratioita. 1990-luvulla ajateltiin, että kun totalitaristinen Neuvostoliitto kaatui omaan mahdottomuuteensa, historia loppui, taistelu yhteiskuntamuodoista loppui, ja kaikki maat siirtyvät vähitellen liberaaliin demokratiaan.

Niin ei käynytkään.

2000- ja 2010-luvuilla Venäjä siirtyi käytännössä diktatuuriin, Kiina on muuttunut autoritäärisemmäksi, liberaali demokratia Yhdysvaloissa mureni, ja autoritääriset puolueet ovat saaneet enemmän valtaa länsimaissakin. Kehitys näkyy myös tilastoissa: Economist Intelligence Unitin keräämällä Democracy indeksillä mitattuna täydessä demokratiassa elävien ihmisten osuus maailmassa on pienentynyt 2000-luvulla.

Liberaalin demokratian kannattajille kehitys on käsittämätöntä: Miksi ihmeessä ihmiset haluaisivat kehittää maailmaa suuntaan, jossa ihmisten hyvinvointi heikkenee? Siksi houkutus jatkaa sen odottelua, että tämä vaihe vaan menee ohi, ja maailma palaa itsekseen 1990-luvulla todetulle tielle.

Minulla on huonoja uutisia. Vaikka liberaali demokratia tuottaa tehokkaammin inhimillistä hyvinvointia muihin yhteiskuntajärjestelmiin verrattuna, se ei synny eikä säily itsekseen. Liberaali demokratia ei ole ihmisten luonnollinen olotila vaan se on erikseen rakennettava ja sitä on ylläpidettävä. Liberaalilla demokratialla on vihollisia sekä länsimaiden sisällä että ulkopuolella, ja liberaalia demokratiaa on nyt aktiivisesti puolustettava kaikilla rintamilla.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa